За 100 дни работа от встъпването в длъжност на кабинета през

...
За 100 дни работа от встъпването в длъжност на кабинета през
Коментари Харесай

За 100 дни управление в икономиката са получени компенсации от над 4 млрд. лв.

За 100 дни работа от встъпването в служба на кабинета през декември 2021 година до април 2022 година са получени назад в стопанската система обезщетения в размер на над 4 милиарда лева, което е над 3% от Брутният вътрешен продукт. Това заяви на брифинг в Министерския съвет енергийният министър Александър Николов. 

" Към момента са изплатени обезщетения от над 223 млн. лева за природен газ, енергоразпределителните сдружения са получили 471 млн. лева вследствие на компенсиране на софтуерни разноски. Директните обезщетения за бизнес консуматори, корпоративните обезщетения за бизнеса са 1,440 млн. лева досега. ВиК сдруженията са получили 107 млн. лева В резултат на днешните решения на държавното управление обезщетенията за бизнеса ще бъдат продължени ", изясни Николов.

По думите му, един от дълго време отлаган проблем - заем, обвързван с погасяване на санкция от Европейска комисия към Националната електрическа компания, ще бъде погасен, надлежно средствата ще се върнат към Министерството на финансите и оттова назад към българската стопанска система.

Енергийният министър сподели, че за същия интервал (от декември 2021 година до април 2022 г.) разноските на семействата за електрическа сила и отопление останаха непроменени. За съпоставяне, за същия интервал в Европа междинните разноски за електричество и електрическа енергия са се повишили с 30 %.

" Електроенергийните сдружения не престават да работят на цялостен потенциал. Всички признати обезщетения към бизнеса се изплащат и макар големия размер транзакции, няма нито една индикация за неверно преведени или неопределено изплатени обезщетения ", уточни Николов. 

В допълнение той уточни, че разноските за заплати в енергийните сдружения се усилват със забележителен ритъм. " Въпреки спекулациите, грижата за хората, заети в сдруженията, остава и ще продължи да бъде явен приоритет освен за Министерството на енергетиката, само че и за държавното управление като цяло ", сподели той.

Относно инспекциите в електроразпределителните сдружения министърът сподели, че би бил повече от щастлив такива да има предвид на това, че това би повишило прозрачността на метода на ръководство на сдруженията.

" Дали са открити съответни нарушавания или не би трябвало да открият способените органи. Да, има странни моменти на динамичност на цените и на ръководство на съответните мощности, само че това би трябвало да го открият органите ", сподели министърът на енергетиката.

От своя страна министър председателят Кирил Петков разгласи, че са удължили подкрепата за бизнеса и потребителите до месец април. Увеличава се и таванът за поддръжката на бизнеса поради скъпия ток на борсата от 250 на 300 лева. 

" Очаква се цената на тока за битовите консуматори да не се покачва ", съобщи още Петков, само че напомни, че това зависи от самостоятелния регулатор - Комисията за енергийно и водно контролиране. Като невиждана поддръжка министър председателят дефинира четирите стратегии, с които страната оказва помощ на електро-разпределителните сдружения, ВиК сдруженията, небитовите консуматори на ток и битовите консуматори на газ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР